Ortaokul Öğrencilerinin Proje Sergisi Özgün Çalışmalarla İlgi Çekti
17 Nisan 2017, Pazartesi - 17:05
Güncelleme: 17 Nisan 2017, Pazartesi - 23:25

TÜBİTAK - Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca düzenlenen 11. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Samsun Bölge Sergisi’nin açılış töreni, Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Eski Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılışa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, İl Milli Eğitim Müdürü Çoşkun Esen, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Onur Bekiroğlu, İl Millî Eğitim Müdürlüğünden yetkililer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Bizim için hepiniz kazanansınız ve kazançlısınız”

Serginin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, “Ülkemizde bilim ve teknolojiyi geliştirmek, gerekli bilim ve teknolojiye sahip olmak için  ortaokul ve liseler arası yapılan bu proje çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Burada hepimize gerek eğitimciler olarak gerekse vatandaşlar olarak sorumluluklar düşmektedir. Hedefimiz hep birlikte proje sayısını ve niteliğini arttırmaktır. 967 proje arasından değerlendirmeleri geçerek buraya ulaşan tüm öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyorum. Bir projeyi tasarım aşamasından sonuç aşamasına getirebilmek siz gençler için çok büyük başarıdır. Bu yüzden bizim için hepiniz kazanansınız ve kazançlısınız.” dedi.

“Kalkınmak demek araştırma ve geliştirme demektir”

Rektör Yrd. Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise konuşmasına projeleriyle bu yarışmaya katılan öğrencilere teşekkür ederek başlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalkınmak demek aslında araştırma ve geliştirme yapmak demek. Araştırmayı yaparken de özgün düşünmek gerekiyor. Özgün fikrimizin ille de birinci olmasına gerek yok. Buraya 967 proje başvurmuş. Bunların hepsi çok büyük bir kazanımdır. Hepsi bizim için ayrı ayrı kazanandır. Sizler hayatınızın ileriki aşamasında proje yapmasını bilen, özgün düşünebilen insanlar olarak topluma büyük katkılar sağlayacaksınız. Sizler bu ülke için güzel işler üreteceksiniz. Ben hepinizi canıgönülden tebrik ediyorum. Başta TÜBİTAK olmak üzere bu organizasyonda emeği geçen herkese özellikle de danışman öğretmenlerinize gönüllülük esasıyla yaptıkları bu işler için ayrıca teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından kurdele kesme töreni yapıldı ve toplu olarak öğrencilerin projelerini sergiledikleri stantlar gezildi. Pek çok özgün projenin bir arada sunulduğu stantlar renkli görüntülere sahne oldu ve büyük ilgi çekti.

Proje başvuruları; Amasya, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinindeki okullardan gerçekleşti. Toplamda 967 proje başvurusundan 4 farklı alanda sergiye davet edilen toplam 50 adet proje içinden yapılacak değerlendirme sonucunda 23-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Eskişehir’de yapılacak Türkiye Final Yarışması'na katılacak olan projeler belirlenecek. Bu projeler 20 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan ödül töreninde açıklanacak.

Haber: Nehir Güler

Fotoğraf: Gökhan Çetin