Gençler Sordu Bakan Kılıç Cevapladı
30 Mart 2017, Perşembe - 20:51
Güncelleme: 30 Mart 2017, Perşembe - 21:58

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  Öğrenci Konseyi ile Samsun Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürlüğünün düzenlediği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Genç Kürsü" başlıklı söyleşi için Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ) konuk oldu.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Mehmet Kuran, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun KYK İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, kamu kurum temsilcileri, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Selamlama konuşmalarıyla başlayan söyleşide Öğrenci Konseyi Muhsin Oğul, Regaib Kandili vesilesiyle Müslüman aleminin birliği ve dirliği için dua edilmesi temennisinde bulunarak, "Gençliğimizin sesi ve lideri olan Sayın Bakanımızın programından sonra anlamanız gerekeni anlayacağınızı umuyorum." dedi.

"Gerçeklerin net bir şekilde bilinmesi çok önemli"

Konuşmasında Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ı OMÜ’de ilk defa ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de 16 Nisan’da yapılacak referandum sürecine ilişkin şunları söyledi: “Sayın Bakanımız Türkiye’nin geleceğinde önemli bir etkisi olacak karar arifesinde bizlerle birlikte ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ hakkında konuşacaklar, sohbet edecekler ve sizlerin sorularını cevaplayacaklar. Bu önemli kararın verilmesinde tabii ki gerçeklerin net bir şekilde bilinmesinin çok büyük bir önemi ve katkısı olacaktır. Ülkemizin geleceğinde etkili olan bireyler olarak hepimizin ‘ne için’ sorusunu cevaplayarak karar veriyor olmamızın çok önemli olduğu kanaatindeyim. Üniversite çatısı altında vicdanı ve fikri hür olarak bulunan bizlerin vicdanımızı rahatsız etmeyecek ve de fikrimizin özgür bir şekilde teşekkül etmesini sağlayacak bu sohbetin kayda değer olduğunu düşünüyorum.”

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bulunan salondaki kürsünün herkesin fikrini söyleyebileceği bir kürsü olarak varlığını sürdüreceğini vurgulayan Rektör Bilgiç, yoğun programına rağmen kendileriyle birlikte olup zaman ayırdığı için Bakan Kılıç’a ve katılımcılara şükranlarını sundu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin de, "Biliyorsunuz 3 aylara girdik ve bugün Regaib Kandili. Regaib, talep etmek, istemektir. Bu akşam hepimiz el birliği ile ülkemiz için, geleceğimizin aydınlık olması için dua edelim." diye konuştu.

"Amaç kayıtsız şartsız millet egemenliği"

Selamlama konuşmalarının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Moderatör Mesut Keskin'in “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Kılıç, "Türkiye belki de Cumhuriyet döneminin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Bizim bu sisteme geçmekteki amacımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözünü hayata geçirmektir. Bu nedenle de seçilme yaşının 18'e indirilmesini teklif ettik. 18 yaşındaki bir insan kanun önünde reşitken ve her türlü hak ve sorumluluğa tabi tutulurken neden ülkenin geleceğinde söz sahibi olmasın. Ben bu salondakilerin de mecliste temsil edilmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Gençlerden beklentim 15 Temmuz’da karşılandı"

Gençlerin sorumluluğunun arttığı bir dönemde gençlerden beklentisinin ne olduğu sorusuna ise Bakan Kılıç şöyle cevap verdi: "15 Temmuz’a kadar çoğu kişide gençlerin sorumluluklarının farkında olmadığı şüphesi vardı. Ama 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimine karşı koymak için, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa inenlerin en önünde gençler ve kadınlar vardı. Gençlerden beklentim o gece karşılandı, hepsine teşekkür ederim."

"Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi yok"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri olan Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi ile ilgili soruyu da cevaplayan Kılıç, "Benim imza attığım ve meclise sunulan öneride böyle bir madde yok. Seçim yenileme talebi yetkisi var. Yalnız bu yetki mecliste de var. Cumhurbaşkanı veya meclisten biri yenileme talebinde bulunursa her ikisinin de seçime gitmesi gerekiyor bu sisteme göre. Ancak lüzumsuz seçime gidenlerin milletten nasıl cevap aldığını biliyorsunuz. Siz milletin önüne gereksiz bir seçim koyarsanız, geçmişte olduğu gibi millet de sizden hesap sorar." şeklinde konuştu.

Söyleşinin sonunda öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve beraberindekilerle OMÜ Kurupelit Yerleşkesi’nde bulunan camide düzenlenen Regaib Kandili programına katıldı.