Çanakkale Şehitleri Türkülerle Anıldı
23 Mart 2017, Perşembe - 20:49
Güncelleme: 23 Mart 2017, Perşembe - 21:02

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Toplumsal Farkındalık Topluluğu’nca Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümü kapsamında “Türkülerle Çanakkale” adlı konser düzenlendi.

Akademisyen ve öğrencilerden oluşan Toplumsal Farkındalık Topluluğu Türk Halk Müziği Korosu’nun; hüznü, acıyı, umudu, özlemi ve kahramanlığı anlatan türküleri dile getirdiği konser izleyicilerin takdirini kazandı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’ndaki konsere; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Toplumsal Farkındalık Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Ahmet Mutlu, İktisat ve Siyaset Bilimi Topluluğu Başkanı Öğr. Gör. Cüneyt Mumcu, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Tek gayeleri bu vatan topraklarını korumaktı”

Konserden önce başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale şehitleri başta olmak üzere vatan uğruna canlarını feda eden askerlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve sonrasında İstiklal Marşı söylendi.

Programda ilk olarak söz alan Topluluk Başkanı Yunus Emre Öcal, “Bundan tam 102 yıl önce tek gayeleri bu vatan topraklarını korumak olan yüz binlerce Mehmetçik’ten yaklaşık 60 bini bir daha evlerine, analarına, babalarına, eşlerine ve çocuklarına dönemedi. İstiklal şairimiz Mehmet Akif’in de ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirinde belirttiği gibi kimi Hindu kimi yamyam kimi bilmem ne bela yedi düvelden insan bizleri yok etmek için birlik olmuştu. Ancak çok önemli bir detayı unutmuşlardı. Onlar da Mustafa Kemal’in başında olduğu askerlerimizdi.” diye konuştu.

Topluluk Başkanı Öcal, Çanakkale’nin ne ilk ne de son olduğunu belirttiği konuşmasında yüzyıllardır milletimizin bu topraklardaki varlığını hazmedemeyenlerin hep bir şekilde bizlere karşı çirkin bir ittifak oluşturduklarını, hâlâ da oluşturmaya devam ettiklerini söyledi. Öcal konuşmasının sonunda şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ederken katılımcılara teşekkürlerini sundu.

“O kahramanlık bir çığır açtı”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan da buraya gelmeyi çok arzu ettiğini vurgulayarak, “Bu fakülte benim için çok önemli, aynı zamanda bu fakültenin yönetim kurulu üyesiyim. Öncelikle topluluğun akademik danışmanı Ahmet Mutlu hocama ve grup üyelerine yürekten teşekkür ediyorum. Çanakkale Destanı’nı ne kadar konuşsak, ne kadar tartışsak yetmez, çünkü o kahramanlık bir çığır açtı. O zamanın egemen ve güçlü devletleri kazanacaklarından emin oldukları bir mücadeleye girdiler. Kendilerine o kadar güveniyorlardı ki prens ve prensesleri de o gemideydi ve rahat rahat o boğazdan geçip İstanbul’da eğleneceklerini düşünüyorlardı. Fakat hesap edemedikleri bir değişken vardı; o da bizim maneviyatımızdı. Bir tek şuna yenildiler; dinî ve millî değerlerimiz.” şeklinde konuştu.

“Çanakkale’de ve 15 Temmuz’da boyun eğmeyeceğimizi dünyaya haykırdık”

Aynı güçlerin, manevi değerlerimizin içini boşaltarak tekrar karşımıza çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan aynı değerlere sahip olduğumuz, aynı ülkede yaşadığımız insanları karşımıza diktiklerinden söz ederek, “Millî ve dinî değerlerimize sahip çıkmazsak vazgeçmeyecekler, 15 Temmuz olur, tarihini bilmeyeceğimiz başka bir tehlike olur. Biz tabii hem Çanakkale Destanı’nda hem de 15 Temmuz’da boyun eğmeyeceğimizi dünyaya haykırdık. Sizden özellikle istirham ediyorum. Lütfen değerlerimize sahip çıkalım. Ön yargılarımızı ve farklılıklarımızı bir kenara bırakalım. Bizi bir arada tutacak o kadar çok şeyimiz var ki.” dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan topluluk üyeleri seçkilerinde; “Karlı dağın karanlığın bastı mı”, Kırmızı gül demet demet”, “Eledim eledim”, “Çanakkale içinde”, “Yemen Türküsü”, “Çanakkale bugün toz ile duman”, “Sarı saçlı mavi gözlüm” gibi birbirinden güzel türkülere yer vererek dinleyicilere kimi zaman hüzünlü kimi zaman da coşkulu anlar yaşattı.

Konserde ayrıca seslendirilen her türkünün hikâyesi dinleyicilerle paylaşılırken hayatını kaybeden son Çanakkale ve İstiklal Savaşı gazilerinin barkovizyon eşliğinde sunulan röportajları da duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Solo ve düet şeklindeki performanslarıyla büyük beğeni kazanan topluluk üyeleri, konseri “Sarı saçlım mavi gözlüm” türküsüyle sonlandırırken katılımcılardan büyük alkış aldı.