OMÜ'de Nevruz Coşkusu
21 Mart 2017, Salı - 17:51
Güncelleme: 01 Nisan 2020, Çarşamba - 22:52

İzlemek için tıklayınız

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

Yaşam Merkezi açık hava sahnesinde yapılan kutlamaya; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkmenistan Ankara Başkonsolosu Murat Akmamedov, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, dekanlar, kamu kurum temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

DJ Erman Palancıoğlu'nun performansıyla başlayan kutlama, OMÜ Karadeniz Topluluğu’ndan Murat Şahin ve ekibinin seslendirdiği Karadeniz yöresine ait türkülerle devam etti. Rektör Sait Bilgiç ve öğrencilerin türkülere horonlarla eşlik etmesiyle bahar bayramına yakışan görüntüler ortaya çıktı.

OMÜ Türkçe’den Iraklı öğrenci Hoşheng Kenebi'nin okuduğu "Bahar ve Biz" isimli şiirin ardından açılış konuşmalarına geçildi.

"5 bin yıllık Türk tarihine dayanan Türk millî bayramı"

Kazakistanlı öğrenci Ravşan Muhtarova, Nevruz Bayramı’nın tarihi ve Türk Dünyası’ndaki önemine dair konuşmasında; Hun, Göktürk, Uygur, Osmanlı gibi Türk devletlerinde de Nevruz Bayramı’nın kutlanıldığına dikkat çekti.  Muhtarova, "Nevruz, temeli 5 bin yıllık Türk tarihine dayanan Türk millî bayramıdır. Tüm Türk Dünyası’nın ve bugünü bayram olarak kutlayan tüm milletlerin bayramı kutlu olsun." dedi.

"Türk Dünyası için güçlü bir kültür bağı"

Türkmenistan Ankara Başkonsolosu Murat Akmamedov da "Nevruz, Türk Cumhuriyetlerini kültür bağlarıyla birbirine bağlayan güçlü bir bağ, tüm insanlık için ise sevgi, barış ve kardeşliğin önemini hatırlatan önemli bayramdır. Bayramınız bayram gibi olsun." diye konuştu.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da Türkiye genelinde başlattıkları kütüphane açılışlarının ilk ayağını OMÜ'de gerçekleştirdiklerini belirterek, Nevruz Bayramı kutlamasına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek herkesin bayramını kutladı.

"Nevruz bize birliğin ve kardeşliğin önemini hatırlatıyor"

Nevruz’u, yeni bir başlangıç, bir umut, geleceğe açılan kapının ilk eşiği olarak tanımlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç  ise "Bu nedenle kardeşliğin, birliğin önemini ve değerini bir kez daha hatırlatıyor bize bu bayram. Birliğin bir milletin geleceği ve dirliği için ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız acı tecrübelerle bilmemize rağmen yine de birliğimizi bozmaya çalışıyorlar. Dünyaya hâkim olmak için milletleri birbirine düşürenlerin önündeki en büyük engel, milletlerin birlik ve beraberliklerini sürdürmekteki başarılarıdır." şeklinde konuştu.

OMÜ'nün çalışanları ve öğrencileriyle birlik ve beraberliğin önemini kavramış bir üniversite olduğunun altını çizen Rektör Bilgiç, "Siz birlik ve beraberliğin bir örneğini bugün burada yaşatarak bu ülkenin geleceğindeki ümitleri yeşerttiniz." ifadelerini kullandı.

Afganistanlı öğrenci Muhammed Hanif Nuri'nin okuduğu "Bahar Sarhoşluğu" şiiriyle kapanan kutlama konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve beraberindeki heyet, Nevruz ateşini yakarak ateşten atladı ve eski bir Türk geleneğini uygulayarak demir dövdü.

Yumurta tokuşturma, halat germe gibi Nevruz Bayramı’yla özdeşleşmiş oyunlara da katılan Rektör Bilgiç ve beraberindekiler, daha sonra kutlama alanında yöresel yemeklerini ve kıyafetlerini sergileyen Türkmenistanlı, Afganistanlı, Azerbaycanlı ve Ahıska Türkü öğrencilerin stantlarını gezerek onlarla sohbet etti.

Fidanlar dikildi, can suyu verildi

Yaşam Merkezi’ndeki kutlama alanından Diş Hekimliği Fakültesi yanındaki fidan dikme alanı olarak ayrılan yere geçen Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve konuklar, fidan dikerek can suyunu verdi.  Prof. Dr. Bilgiç, "İnşallah gelecekte insanlar bu fidanların gölgesinde dinlenecek." diye konuştu.

Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı ise plaket yerine fidan dikme uygulamasına geçildiğini hatırlatarak, "Yakında bu fidanlara barkot takılmasını sağlayacağız. Böylelikle fidan sahibi her an fidanını internet üzerindeki uygulamalardan takip edebilecek." dedi.

Fidan dikiminin ardından Nevruz Bayramı kutlama etkinlikleri sona erdi.