MENU

OMÜ 28 Şubat Darbesi Paneline Ev Sahipliği Yaptı
28 Şubat 2017, Salı - 18:59
Güncelleme: 10 Nisan 2017, Pazartesi - 14:02
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrenci Konseyi, İlkadım Belediyesi, Samsun Genç Memur-Sen, Cihannüma Derneği Samsun Temsilciliği iş birliğinde gerçekleştirilen “28 Şubat Darbesi Toplumsal Etkileri” konulu panel, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Panele; Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Eski Devlet Bakanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ankara Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Memur–Sen Samsun İl Başkanı Nejdet Güneysu, Genç Memur–Sen Samsun İl Başkanı Ali Sarıalioğlu, Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, Cihannüma Derneği Samsun Temsilcisi İlker Efe, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, “Ülkelerin ve milletlerin tarihine bakıldığında unutulması mümkün olmayan zaman dilimleri vardır. Bu zamanların kimi aydınlık kimi ise birilerinin elleriyle yapılmaya çalışılan karanlık dönemler olmuştur. Bariz örnekleri Cumhuriyet tarihimize bakıldığında 1960, 1980, 28 Şubat 1997 ve 15 Temmuz 2016 yılı olmuştur. 28 Şubat dönemi bir demokrasi ayıbı ve aynı zamanda demokrasi faciası dönemidir. O günün yakın tanıkları ve şahitleri bugün bize o günleri anlatacaklar ve yaşadıklarını aktaracaklardır.” dedi.

“28 Şubat kaotik bir ortam üretti"

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de Ondokuz Mayıs Üniversitesinin, gerek tarihi öneme sahip bir şehirde kurulmasından gerekse fiziki koşullarından dolayı büyük bir hacme sahip olduğunu belirterek, "Elbette ki bu büyük hacim, üniversitenin üzerine düşen görevleri iyi ve kaliteli bir şekilde yerine getirmesiyle övünülecek bir şeydir. Üniversitemizde son derece iyi imkânlar, kaliteli öğretim üyeleri ve çok iyi seçilmiş öğrenciler var. Ama geçmişten günümüze baktığımızda katettiğimiz mesafede, almamız gereken yolu alamadığımızı görüyorum. Bu mesafeyi alamayışımızdaki nedene baktığımızda ise 28 Şubat ve benzeri günlerin getirdiği kaotik ortamları ve çekişmeleri görüyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 28 Şubat benzeri olayları yaşayarak kaybedeceği zamana ve enerjiye tahammülü olmadığını vurgulayan Rektör Bilgiç, "Bu nedenle göreve geldiğimiz günden itibaren, sebebini çok iyi bildiğimiz kayıp yılların tekrar yaşanmaması ve iyi hizmet verilmesi için personelinden öğrencisine kadar herkesin huzur içinde yaşayacakları bir üniversite ortamı yaratmak için çalışıyoruz. Aldığımız tepkilerden de bu iklimi yarattığımız görülüyor." ifadelerini kullandı.

“28 Şubat’ı mağduru ve şahidi olarak iyi biliyoruz”

28 Şubat’ın OMÜ çatısı altında analiz edilmesini oldukça anlamlı bulduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu dönemde neler yaşandığını, hem mağduru hem de şahidi olarak çok iyi biliyoruz. Ancak o günleri konuşmaktaki amacımız, sebep olanlara düşmanlık beslemek değildir. O dönemde bize ve insanımıza yaşatılanları, bir daha başkaları yaşamasın diye hatırlamamız ve hafızamıza kazımamız gerektiğine inanıyorum. 28 Şubat’ta uygulanan haksızlıkları ve hukuksuzlukları kendi icraatlarımıza yansıtmayacak kadar iyi bilmemiz gerekiyor. Biz o günlerde yaşanan acıları kalbimize gömdük ve bir daha yeşermesini asla istemiyoruz."

“Söz de karar da milletindir”

Etkinliğin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ise 28 Şubat darbesi öncesi ve sonrasında toplum üzerinde yapılan algı yönetimine dikkat çekti. Prof. Dr. Kurtulmuş, “Siyaset hayatım boyunca çok konuşma yapmama rağmen çağrıldığımda koşa koşa gittiğim yerler üniversitelerdir. Hayatımın önemli bir kısmını üniversitelerde geçirmiş biri olarak OMÜ Öğrenci Konseyi’nin bu davetini aldığım zaman bu davete mutlaka icabet etmeliyim, dedim. Bu toplantının böyle anlamlı bir günde ve böylesi önemli bir şehirde yapılıyor olması da ayrıca çok değerlidir. Bundan sonra bir daha 28 Şubat olmasın, bir daha 15 Temmuz yaşanmasın diye çaba harcayacağız, sözü de kararı da sahibi olan bütünüyle millete bırakacağız. Onun için bu toplantılar genç kardeşlerimiz için yakın tarihlerini tanımaları için bir fırsattır.” diye konuştu.

“Türkiye çok uzun darbeler geleneğine sahip”

Türkiye’nin çok uzun darbeler geleneğine sahip olan bir ülke olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “27 Mayıs 1960, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve arkasından 27 Nisan, 67 yılda toplam 5 tane darbe. En azından da beş altı tane darbe teşebbüsü. En sonuncusu 15 Temmuz hain darbe teşebbüsüydü. 15 Temmuz’un diğer darbe teşebbüslerinden ayrıldığı nokta şudur: Bu Anadolu toprakları tarih boyunca nice kahramanlıklar gördü. Nice ihanetler gördü. Nice zaferler, nice yenilgiler gördü. Sizi temin ederim ki bu toprakların gördüğü en büyük ihanet hareketi 15 Temmuz FETÖ’nün ihanet hareketidir. Ama bu olay milletin zaferiyle bitmiştir. Bu toprakların kaderinde hainler de vardır, kahramanlar da var olacaktır. O yüzden bütün bu darbe teşebbüslerinin niçin olduğunu, neden Türkiye’de bir darbeler geleneği sürdüğünü iyi anlamak zorundayız. Türkiye’de darbelerin önünü açan husus, Türkiye üzerindeki hesaplardır ve yapılmak istenen; darbeler marifeti ve dış müdahale ile Türkiye’nin rotasının değiştirilmesidir.” dedi.

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Türkiye sadece 780 bin kilometrekareden ibaret değil. Türkiye bizim kültürümüzün ve medeniyetimizin yaşadığı, dünyanın her bölgesinde var olan ve hep ilgiyle izlenen bir ülkedir. Bugün de böyledir, dün de böyleydi. Allah bu ülkenin gençlerinin önünü açsın.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sait Bilgiç, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Memur–Sen Samsun İl Başkanı Necdet Güneysu, Cihannüma Derneği Samsun Temsilcisi İlker Efe, Genç Memur–Sen Samsun İl Başkanı Ali Sarıalioğlu ve Öğrenci Konseyi Başkanı Muhsin Oğul, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a hediye takdim etti. Ardından Öğrenci Konseyi üyeleri, Kurtulmuş ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

28 Şubat’ın etkileri masaya yatırıldı

Fotoğraf çekimi sonrasında "28 Şubat Darbesinin Toplumsal Etkileri” konulu panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Osman Köse, 28 Şubat döneminde üniversiteden atılan bir asistan olarak yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. Panelde ilk söz alan Eski Devlet Bakanı ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, dönemin hükümetinde devlet bakanı olarak bir siyasi kimlikle hem hükümet gözüyle hem de toplum içerisinde 28 Şubat darbesinin evrelerini anlattı. Panelistlerden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç de 28 Şubat darbesi ve sonrasında üniversiteler ile akademik ortamlarda yaşanan olumsuzları örnekler vererek katılımcılarla paylaştı. Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral ise emniyet müdürlüğü yaptığı dönemde FETÖ elemanlarının 28 Şubat darbesinin toplum üzerindeki etkisinden faydalanarak kurumlara nasıl sızdıklarına dair bilgiler verdi.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Panelistlere hediye takdiminde bulunulması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik son buldu.

X
Secure Login

This login is SSL protected