Uluslararası Öğrenciler Mevlana’yı andı
21 Aralık 2016, Çarşamba - 11:36
Güncelleme: 21 Aralık 2016, Çarşamba - 11:52

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (OMÜ-TÜRKÇE) öğrenim gören uluslararası öğrenciler "Mevlana ve Şeb-i Arus" konulu etkinlik düzenledi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, akademisyenler ve çok sayıda uluslararası öğrenci katıldı.

“Hamdım, yandım, piştim”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan OMÜ-TÜRKÇE Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz, “Bugün uluslararası öğrencilerimiz OMÜ çatısı altında Hz. Mevlana’yı anmak ve onu anlamak için bir araya geldiler. Mevlana hayatının önemli bir kısmını Anadolu’da geçirmiş bir şair ve düşünce insanı olarak sadece bu coğrafyada değil, doğusuyla batısıyla dünyanın pek çok ülkesinde insanlar için dün olduğu gibi bugün de önemli bir değere sahiptir. Mevlana, eserlerinde iç hesaplaşmadan geçemeyen insanların, olgunlaşıp insan-ı kâmil mertebesine erişemeyeceğini söylemektedir. Bunu şu üç kelime ile ifade eder: “Hamdım, yandım, piştim.” şeklinde konuştu.

“Tüm zıtlar ve renkler bir arada”

Mevlana’nın hayata gözlerini yumduğu gecenin Şeb-i Arus yani düğün gecesi olarak bilindiğini kaydeden Poyraz, “Anma törenleri sadece Konya’da değil, dünyanın pek çok ülkesinde yaşatılmaktadır. Mevlana’nın arzu ettiği gibi tüm zıtlar ve tüm renkler bir arada Mevlana’yı son yolculuğuna uğurlamıştır.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından 743 yıl önce 17 Aralık’ta ölümsüzlüğe uğurlanan Mevlana’yı anmak üzere uluslararası öğrencilerin hazırladığı gösteriye geçildi. Srilanka’dan Zahid Ahmed, Azerbeycan’dan Reşad Memedov, Kırgızistan’dan Erturan Nuraliyev, Irak’tan Hoşeng Kenebi, Afganistan’dan Nilab Seydi ve Kırgızistan’dan Danislam Kurmanbes, Mevlana’nın şiirlerini Türkçe dilinde ve teatral bir üslupla seslendirdi. İlgiyle dinlenen Ney dinletisinin ardından Semazenler tarafından Sema gösterisi yapıldı.

Anma etkinliği toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.