MENU

OMÜ Türkiye İnovasyon Haftası'na Katıldı
13 Aralık 2016, Salı - 11:35
Güncelleme: 14 Aralık 2016, Çarşamba - 09:09
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 8-10 Aralık 2016 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğine katıldı.

Etkinlikte OMÜ’yü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, Yrd. Doç. Dr. A. Güralp Ural, Öğr. Gör. M. Cevat Sunol ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnanç'ın inovasyon projeleri temsil etti. 

Etkinlikte ayrıca OMÜ Proje Yönetimi Ofisi’nden Dr. Şeyma Atay ile Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden Kerim Kaya ve Ayşegül Usta da görev aldı. TİM'in 140 üniversiteden yaklaşık iki bin öğrenciyi seçerek oluşturduğu İNOVATİM ekibine yer alan OMÜ’den 5 öğrenci de etkinlikte aktif rol aldı. 

Etkinliğin açılış konuşmalarını, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaparken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile TİM Başkanı Büyükekşi ödül almaya hak kazanan öğrencilere Shell Eco-Marathon ödüllerini takdim etti.

Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin son gününe katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi kısa bir konuşma yaparak Türkiye İnovalig 2016 Şampiyonları’na ödüllerini verdi.


OMÜ ürettiği bakteri tespit kitini tanıttı

“Staphylococcus Aureus İzolatlarında Metisilin Direncinin Hızlı Tespiti İçin Kit Geliştirilmesi” projesi ile etkinliğe katılan Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, “Projenin amacı, toplum ve hastane kaynaklı birçok enfeksiyona neden olan Staphylococcus aureus bakterisi tedavisinde ilk basamak bakteri tanımlandıktan sonra metisilin direnci olup olmadığının belirlenmesidir. Metisilin direncini 6 saat gibi kısa bir sürede belirleyen hızlı kolorimetrik bir yöntem olan StaResMet, 2011 yılında patent ile koruma altına alındıktan sonra KOSGEB desteği ile kullanıma hazır kit hâline dönüştürülüp StaResMet adıyla markalaştırılmıştır. CE belgesi ile ilgili işlemleri tamamlanan kitin OMÜ Teknopark içerisinde üretimi yapılmaktadır.” dedi.

İki kişilik genel havacılık uçağı: “Doğan”

Etkinlik kapsamında OMÜ’nün tanıttığı bir diğer proje de Bilimsel Araştırma Projeleri bütçesinden desteklenen, yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. A. Güralp Ural ve Öğr. Gör. M. Cevat Sunol’un yaptığı iki kişilik genel havacılık uçağı olan “Doğan” adlı proje oldu.
Ural ve Sunol, ilk aşamada deneysel olarak üretilip, amatör imalatı için kit olarak ticarileştirilecek olan Doğan’ın ileri aşamada CS-VLA sertifikasyonuna tabi tutulacağı ve seri üretime geçilmesinin hedeflendiği ifade ettiler.

Elektrikli otomobil projesi: “e-Bandırma”

OMÜ bünyesinde geliştirilen ve tanıtılan son proje ise ülkemizin yerli kaynaklarla otomobil üretmesine katkı sağlamak amacıyla üretilen ve “Efficiency Challenge Electric Vehicle” projesi kapsamında geliştirilen “e-Bandırma” adı verilen elektrikli otomobil oldu.

Yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. İbrahim İnanç’ın yaptığı ve TÜBİTAK bütçesinden desteklenen elektrikli otomobil, 30 bin TL’nin altında bir maliyetle üretildi. “e-Bandırma”, TÜBİTAK tarafından 2016 Ağustos ayında üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen “Efficiency Challenge” yarışları kapsamında TÜBİTAK Jüri Özel Ödülü’ne de layık görülmüştü.

Etkinlikte, sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla farklı ülkelerden fark yaratan profesyoneller, sanayiciler, akademisyenler ve öğrenciler bir araya gelirken üç gün boyunca ekonomiden bilime, spordan sinemaya birçok konu ele alındı.

X
Secure Login

This login is SSL protected