MENU

Prof. Dr. Canan Kazak, Ulusal Kristalografi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi
22 Aralık 2023, Cuma - 13:41
Güncelleme: 23 Aralık 2023, Cumartesi - 00:26
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ulusal Kristalografi Derneği’nin yapılan 9’uncu genel kurul toplantısında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Kazak, Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

Ulusal Kristalografi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmesinden dolayı üyelere teşekkür eden Prof. Dr. Canan Kazak, Dernek hakkında bilgilere ve yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

“Kristalografi, maddenin yapısını aydınlatan bilim dalıdır”

Prof. Dr. Canan Kazak, yaptığı açıklamada “Kristalografi; üç boyutta düzenli dizilim ve bunun sonsuz tekrarı ile oluşan maddelerin iç yapısını atomik boyutta inceleyen ve maddenin yapısını aydınlatan bilim dalıdır. Kristalografi fizik alanında üzerinde en çok çalışılan konulardan bir tanesi olmakla birlikte kimya, mineroloji, metalürji, tıp, eczacılık ve pek çok mühendislik dalında önemli bir yere sahiptir. Bir bilim olarak kristalografi, diğer tüm bilimsel alanlardan 28 daha fazla Nobel Ödülü kazanan bir daldır.” ifadelerini kullandı.

“Geniş bir yelpazedeki malzemelerle ilgilenmektedir”

Prof. Dr. Canan Kazak, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Kristalografi; minerallerin, metallerin, besin maddelerinin, ilaçların, fiber ve plastik türü maddelerin, organik, inorganik, organometalik, protein moleküllerinden seramiklere kadar geniş bir yelpazedeki malzemelerle ilgilenmektedir. Günümüzde, amorf ince filmler, membranlar, sıvı kristaller, fiberler, camlar, sıvılar, gazlar ve quazi kristaller gibi çok çeşitli diğer malzemeler de kristalograflar tarafından incelenmektedir.”

“Öğrencilerin araştırma ve eğitimlerinin desteklenmesi öncelikli amacımız”

Hacettepe Üniversitesinde kurulan Derneğin 100'e yakın aktif üyesi olduğunu belirten Prof. Dr. Kazak, “Derneğimiz, Avrupa Kristalografi Derneğinin (ECA) aktif üyesidir. Kristalografi alanında akademik ve endüstriyel faaliyetlerde bulunan akademisyen üyeler yurtdışında yapılan toplantı, kongre ve etkinliklerde ülkemizi temsil etmektedir. Kristalografi alanında araştırma ve eğitimlerine devam eden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin araştırma ve eğitimlerinin desteklenmesi öncelikli amacımız. Türkiye’de Kristalografi biliminin anlaşılması, gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkı yapmak, bilimsel etkinliklerle disiplinler arası araştırma ve çalışmalara öncülük etmek derneğin hedefleri arasında yer almaktadır.” şeklinde konuştu.

“5. Ulusal Kristalografi Toplantısı OMÜ’de yapılacak”

Disiplinler arası çalışan araştırmacılara bilimsel olarak büyük katkı sağlayacağı düşüncesiyle 5. Ulusal Kristalografi Toplantısı’nın OMÜ’de düzenleneceğini söyleyen Prof. Dr. Kazak, “17-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek toplantıya; yurtdışından ve ülkemizden saygın kuruluşlarda çalışan araştırmacılar katılarak yapacakları sözlü sunumlar ve düzenlenecek olan etkinliklerle bilgilerini bizlerle paylaşacaklar.” diyerek konuşmasını tamamladı.

X
Secure Login

This login is SSL protected