MENU

OMÜ’lü Akademisyenler, TÜBİTAK’ın Bilim Söyleşilerinde Yer Alıyor
03 Ekim 2023, Salı - 09:57
Güncelleme: 27 Aralık 2023, Çarşamba - 12:33
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Öztürk, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Işık, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak, Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Ekmekçi, Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Dincer, Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Kavas, Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Büşra Dincer, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Semra Saygın’ın TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında çeşitli okullarda söyleşi gerçekleştiriyor. 

‘Toplumsal Yaşamın Vazgeçilmez Değeri: Dürüstlük’

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında ‘Toplumsal Yaşamın Vazgeçilmez Değeri: Dürüstlük’ konusunda Yenice Mustafa Çakır İlkokulunda (Samsun, Ayvacık) öğrencilerle buluştu.

Proje kapsamında ilk ve ortaöğretim öğrencilerinde bilimsel farkındalığı arttırmak ve bilim iletişimini toplumda geniş çevrelere ulaştırmak için düzenlenen Bilim Söyleşisinde konuşmacı olarak katılan Şahin, dürüstlük kavramı üzerine öğrencileri bilgilendirdi.

‘Su Okuryazarlığı’

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında ‘Su Okuryazarlığı’ konusunda Canik Hasköy Ortaokulu, Samsun Tekkeköy Büyüklü İlkokulu, Bafra Atatürk Anadolu Lisesi ile Samsun Atakum Şehit Yüzbaşı Tunç Fidaner Ortaokulunda öğrencilerle buluşacak.

Proje kapsamında farklı yaş gruplarına; suyun önemi, kullanım alanları, su kıtlığı ile riskli bölgeler, çevresel deformasyonun su kaynaklarına etkileri, su ayak izleri, su arıtım ve kirlilik önleme prosesleri anlatılarak bilgisayar uygulamaları ile harcanan su miktarının hesaplanması öğretilecek. Tüketim alışkanlıkları, entegre atık yönetimi, sıfır atık, emisyonları azaltarak su kaynaklarının korunabileceği anlatılacağı söyleşide ayrıca iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ile gelecek için beklenen öngörüler modellerle de öğrencilerle anlatılacak. Son olarak ise tüketici, üretici, yönetici olarak su gibi önemli ekosistem hizmetini nasıl koruyacakları hakkında bilgilendirme yapılacak.

‘Hayvanların Yaşamımıza Katkıları’

Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Öztürk, ‘Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri’ konusu üzerine ‘Hayvanların Yaşamımıza Katkıları’ adlı söyleşi ile; Gökçepınar Ortaokulu (Samsun-Canik), Yatılı Bölge Ortaokulu (Samsun-Vezirköprü), Göl Ortaokulu (Samsun-Vezirköprü), Vezirköprü İmam Hatip Ortaokulu  (Samsun-Vezirköprü), Çukuryayla Ortaokulu  (Erzurum-Tekman) ile Kopal Çok Programlı Anadolu Lisesinde (Erzurum-Karaçoban) öğrencilerle buluşacak.

Proje kapsamında anaokulu, ilk ve orta öğretimde okuyan öğrencilere; hayvanların hayat döngüleri, çevreye ve insanlara karşı verdikleri tepkiler, hayvanlar üzerine yapılan bilimsel çalışmaları aktarılacak. Çocukların hayvanlara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanan projeyle; hayvanların üretim, hobi, tedavi amaçlı ve dünyayı ortak paylaşacağımız canlılar olarak görülmesi gerektiğine dair bilimsel bulgular ve bu güne kadar yaşanan tecrübeler aktarılacak.

‘Aktinobakterilerde Biyoçeşitlilik’

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Işık, "Biyoçeşitlilik" konusunda, "Aktinobakterilerde Biyoçeşitlilik" başlıklı söyleşini; Köksal Ersayın Anadolu Lisesi (İlkadım-Samsun), Hasan Çelebi Çok Programlı Anadolu Lisesi (Salıpazarı-Samsun) ve Recep Tanrıverdi Ortaokulu’nda (Atakum-Samsun) gerçekleştirecek.

Çalışma kapsamında “biyoçeşitlilik” kavramı ve "Aktinobakterilerde Biyoçeşitlilik" başlığında Yeni Aktinobakterilerin Keşif Basamakları ve Potansiyellerinin öğrencilerle paylaşılarak bilimsel iletişim ve farkındalığı artırmak hedefleniyor.

‘DNA'nın İzinde: Sularımızdaki Biyoçeşitlikik İpucuları’

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak ise TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında "Biyoçeşitlilik" konusu üzerinde "DNA'nın İzinde: Sularımızdaki Biyoçeşitlikik İpucuları" başlıklı söyleşini; Canik Anadolu Lisesi (Samsun-Canik), Alptekin Anadolu Lisesi (Amasya) ve Kerimbey İlkokulu’nda (Samsun-Tekkeköy) gerçekleştirecek.

Söyleşi kapsamında çevresel DNA çalışmaları ve biyoçeşitliliğin belirlenmesi üzerine olan çalışmanın katkılarının öğrencilerle paylaşılarak biyolojik çeşitlilik konusunun önemini vurgulamak planlanıyor. Proje ile gelecek nesillere biyoçeşitlilik alanında farkındalık oluşturmak hedefleniyor.

‘Bitki Biyoteknolojisi-GDO'lar’

Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Kavas, Transgenik Bitkiler başlıklı söyleşisi ile Osman Tural İmam Hatip Ortaokulu (Alaçam, Samsun) ve 19 Mayıs Ortaokulu (Tekkeköy, Samsun) öğrencileriyle buluşacak.

Söyleşi kapsamında Doç. Dr. Musa Kavas, Rekombinant DNA teknikleri kullanılarak genetiği değiştirilmiş bitkilerin nasıl geliştirildiği, hangi bitkilerin bu şekilde üretildiği, olası fayda ve zararları katılımcılarla paylaşılacak.

‘Yabancı Dil Eğitiminde Etkili Teknoloji Kullanımı’

TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Ekmekçi, Canik Demirci İlkokulu’nda ‘Yabancı Dil Eğitiminde Etkili Teknoloji Kullanımı’ başlıklı söyleşi gerçekleştirecek.

Söyleşide öğrencilerin yabancı dil öğrenirken teknolojiyi etkili bir şekilde nasıl kullanmaları gerektiği üzerinde durulacak. Örnek internet siteleri ve mobil uygulamaların tanıtılacağı etkinlikte yapay zekâ destekli araçların yabancı dil öğrenimine entegrasyonu da ele alınacak.

‘Etkili Yabancı Dil Öğrenimi için Sınıf Dışı Çevrimiçi Öğrenme Ortamları Oluşturma’

Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Dincer, yabancı dil eğitimi konusunda Şeyhli Ortaokulu (Samsun, Terme) ve İmam Hatip Ortaokulunda (Sinop, Türkeli) “Etkili Yabancı Dil Öğrenimi için Sınıf Dışı Çevrimiçi Öğrenme Ortamları Oluşturma” adlı söyleşi gerçekleştirecek.

Söyleşide, etkili yabancı dil öğrenimi için öğrencilerin kendi kendilerine okul dışı çevrimiçi ortamlarda nasıl İngilizce öğrenebilecekleri ve kendi öğrenmelerinde nasıl aktif rol alabilecekleri üzerinde durulacak olup, internet siteleri ve cep telefonu uygulamalarından örnekler sunulacak.

‘İlacını Tanı, Sağlını Koru: Akılcı İlaç Kullanımı ve Toplum Sağlığı’

Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Büşra Dincer, Halk Sağlığı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri konusunda ‘İlacını Tanı, Sağlığını Koru: Akılcı İlaç Kullanımı ve Toplum Sağlığı’ adlı söyleşi ile Yaşar Doğu İlkokulu (Samsun, Kavak) ve Çayırlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Erzincan, Çayırlı) öğrencileriyle buluşacak.

Planlanan söyleşide, Büşra Dincer, Farmakoloji alanında yapmış olduğu çalışmalardan, ilaç kullanımına yönelik günlük hayattan örneklerden ve katılımcıların deneyimlerden yola çıkarak toplum sağlığı açısından akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasının ve gereksiz ilaç kullanımın azaltılmasının önemine vurgu yapacak.

‘Çevresi ve Dostlarıyla Mehmed Âkif'in Hayatı’

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler, Çevresi ve Dostlarıyla Mehmed Âkif'in Hayatı başlıklı söyleşisi ile Merzifon Atatürk Bilim ve Sanat Merkezinde öğrencilerle buluşacak.

Söyleşi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Muhammed İkbâl Güler, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 87. yılında İstiklal Marşı'nı kaleme almasını ve Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembolü haline gelmesini katılımcılarla paylaşacak.

‘Balık Göçlerinin Açıklanmasında İzotopların Yeri: İnci Kefali Örneği’

Son olarak Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Semra Saygın da TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında ‘Ekolojik Denge’ konusu üzerine ‘Balık Göçlerinin Açıklanmasında İzotopların Yeri: İnci Kefali Örneği’ adlı söyleşini; Atatürk Anadolu Lisesi (Sinop-Ayancık), Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sinop-Ayancık), Şehit Ersoy Gürsu Anadolu Lisesi (Sinop-Boyabat), Dereköy Şehit Ümit Semerci Ortaokulu (Samsun-Ondokuzmayıs) ve Dereler İlkokulu’nda (Samsun-Canik) gerçekleştirecek.

Proje kapsamında ilk ve orta öğretimde okuyan öğrencilerle balıkların yaşam döngüleri ve göçleri konusunda bilgilendirilmeler yapılarak dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin göç özellikleri ve balık göçlerinin önemi aktarılacak. Çalışma ile ekolojik dengede balık göçlerinin öneminin vurgulanarak göç yollarının korunmasında bireylere düşen görevler konusunda öğrencilerde farkındalık oluşturulacak.

X
Secure Login

This login is SSL protected