MENU

TÜBİTAK-ARDEB 2023 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçları Açıklandı
04 Ağustos 2023, Cuma - 13:58
Güncelleme: 09 Ağustos 2023, Çarşamba - 11:37
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma Destek Programları Başkanlığı (TÜBİTAK ARDEB) 2023 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçları’na göre Ondokuz Mayıs Üniversitesince (OMÜ) geliştirilen 3 proje desteklenmeye değer görüldü.

Desteklenmeye uygun görülen projelerden ilki Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezinin (KÖKMER) sağlık alanındaki "Sentromerik Protein-A Spesifik Küçük Molekül İnhibitörlerinin Geliştirilmesi ve Antikanser Potansiyellerinin Araştırılması" adlı projesi.

Çok sayıda TÜBİTAK ve BAP destekli proje geliştiren OMÜ KÖKMER, böylelikle aldığı desteklere bir yenisi daha ekledi.

Hedef; kanser tedavisi ile ilgili yeni ilaç yapılı küçük moleküllerin keşfi

Misyonu doğrultusunda akademik ve eğitim çalışmalarına devam eden KÖKMER, ulusal iş birliklerini kapsayan bu projede de kanser tedavisine yönelik yeni ilaç yapılı küçük moleküllerin keşfine odaklandı.

Yeditepe ve Bahçeşehir Üniversitelerinden de araştırmacılar var

Yürütücülüğünü KÖKMER Müdürü Öğr. Gör. Dr. Melek Yüce’nin yaptığı projede; Öğr. Gör. Dr. Esra Albayrak, Dr. Çağrı Gümüşkaptan, Yeditepe Üniversitesinden Doç. Dr. Fatih Kocabaş ve Bahçeşehir Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Pınar Siyah araştırmacı olarak yer alıyor.

Veteriner Fakültesinin gökkuşağı alabalıklarıyla ilgili aşı geliştirme projesi

TÜBİTAK destekli bir diğer proje de Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ertan Emek Onuk’un yürütücülüğünü yaptığı “Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus Mykiss) Lactococcus Petauri’ye Karşı Aşı Geliştirme Çalışmaları” adını taşıyor.

Ziraat Fakültesi projesinde Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen protein hidrolizatları, domates yetiştiriciliğinde kullanılacak 

Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özer’in yürütücülüğündeki “Türk Somonu ve Hamsi Atıklarından Elde Edilen Protein Hidrolizatlarının Topraksız Domates Yetiştiriciliğinde Biyostimulant Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması ve Meyvelerin Hasat Sonrası Muhafazasına Etkisinin Belirlenmesi” konulu proje de destek programına alınan bilimsel çalışmalar arasında yer alıyor.

Proje ile yöresel bir atık da olan balık işleme atıklarından domates yetiştiriciliğinde kullanılabilecek sürdürülebilir bir bitki aktivatörü geliştirilmesi hedefleniyor. Nihayetinde de elde edilen ürünün ekonomik analizi ve hasat sonrasında meyvelerin kalitesine etkisi araştırılacak.

Proje ekibinde; OMÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Coşkun Gülser, Öğr. Gör. Dr. Esin Hazneci, Araş. Gör. Aslıhan Çilingir Tütüncü ile Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Koray Korkmaz ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Burhan Öztürk bulunuyor.

Ziraat Fakültesinden 2 akademisyenin yürütücülüğünü üstlendiği projeler için de başvuru onayı

Ayrıca bir sonraki dönemi beklemeden yürütücülüğünü Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Aslıhan Kurt Kızıldoğan ve Dr. Kadir Erensoy’un yaptığı 2 proje için de başvuru yapılabilmesine karar verildi.

TÜBİTAK-1001 çerçevesinde sunulan ve destek almaya hak kazanan bilimsel araştırma projelerinin yürütücüsü olan akademisyenlerimizi ve ekiplerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

TÜBİTAK ARDEB’in 2023 2023 Yılı 1. Dönem 1001 Projelerinin Bilimsel Değerlendirme Sonuçları’na ulaşmak için:

https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/tubitak-ardeb-2023-yili-1-donem-1001-projelerinin-bilimsel-degerlendirme-sonuclari-aciklandi

X
Secure Login

This login is SSL protected