MENU

OMÜ’de Yaşlılar için Doğa ve Yoga Etkinliği Düzenlendi
21 Temmuz 2023, Cuma - 11:26
Güncelleme: 26 Temmuz 2023, Çarşamba - 08:56
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Yaşlı nüfusun sağlıklı ve aktif yaşlanması için Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü ve Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) tarafından, OMTEL Otelde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe; OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İdris Varıcı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, OKTAM Müdürü Prof. Dr. Mucize Ünlü, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan akademisyenler ve görevli eğitmenler katıldı.

Yaşlı vatandaşların hayat kalitelerini arttırmayı, daha sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürdürmeleri amaçlayan etkinlikte OMÜ Gerontoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından yaşlı vatandaşlara ısınma, tanışma, yoga, kurum üzüm egzersizi, limonunu tanı ve nefes egzersizi gibi aktiviteler yapıldı. Aktiviteler boyunca yaşlı bireyler oldukça eğlenceli vakit geçirdi.

“Yaşlılar için faaliyetlerimiz devam ediyor”

Etkinlikte konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı konuşmasında şunlara değindin:

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın öncelikli hedeflerinden birsi ülkemizdeki tüm yaşlıları sağlıklı huzurlu bir şekilde, yaşamlarını sürdürebilmelerine katkıda bulunmaktır. İlimizde 7 tane huzur evimiz var. Bu huzur evinde 450 civarında yaşlımız var. Kurum bakımı dışında olan yaşlılarımız için ilgili faaliyetler ve politikalarımız da devam etmekte. Yaşı nüfus artarken bizlerin de kısa, orta ve uzun vadede yaşlılar için politikalar geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle kurum bakımında kalan yaşlılarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için, biz değişken kamu kurum ve kuruluşları ile iletişim halindeyiz. Etkinliği düzenleyen Üniversite yetkililerine çok teşekkür ediyoruz.”

“OMÜ olarak Samsun’un tüm birimleriyle iş birliği içerisindeyiz”

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi ise,” Biz Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bu iş birliklerini önemsiyoruz. Düzenlene etkinliğe 80 yaşlımız katıldı. Özelikle Sağlık Bilimleri fakültesi Gerontoloji bölümü, gerontoloji dışında; fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik gibi yaşlılarımızın yaşam kalitesine dokunabilecek bölümlerimiz mevcut. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan ve şehrimizde bulunan yaşlılarımızı bir araya getirdik. Bu etkinlik için üniversitemizin alt yapısını kullanıyoruz. Bu etkinlikte onlarla fizik tedavi, pilates, yoga gibi etkinlikler düzenliyoruz. Aynı zamanda sosyal alanda paylaşımlarını sağlayacak bir ortam inşa ediyoruz. Bu ve buna benzer aktiviteler kişilerin yaşam kalitesine olumlu açıdan çok etkiliyor. Bu etkinliklerin yaşlılarımıza çok iyi geldiğini biliyoruz. Biz de üniversite olarak Samsun’un tüm birimleriyle iş birliği içerisindeyiz. Etkinlikleri arttırmak istiyoruz. Sadece yaşlılar değil, ileriki zamanlarda çocuklar, dezavantajlı gruplar için etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne, OMÜ Sağlık Bilimleri Gerontoloji Bölümü ile emek veren tüm akademik ve idari personele teşekkür ediyorum.” dedi.

“Amacımız yaşlı bireyleri doğa ile birleştirmek”

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan da konuşmasında şunları söyledi:

“OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü, OKTAM Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bu etkinliği beraber organize ettik. Bizim amacımız yaşlı bireyleri doğa ile birleştirmek. Amacımız; kaslarını güçlendirmek, denge problemlerini çözmek ve sağlıklı ve aktif yaşlanmalarını sağlamak. Destek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Etkinlikte Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan’ın “Kuru Üzüm” ve Öğr. Gör. Sevda Burak’ın “Limonumu Bul” Mindfulness (Bilinçli farkındalık) egzersizleri ile an’da kalma, mevcut an’ı yaşama, Nefes Meditasyonu, Mindful Yürüyüş ve Beden Taraması pratikleri çalışmaları gerçekleştirildi. Dr. Öğr. Üyesi Mine Pekesen Kurtça’nın “Yaşlı Bireylerde Fiziksel Aktivitenin Önemi” ve Diyetisyen Ravza KÖSE’nin “Yaşlı Bireylerde Beslenmenin Önemi” konulu sunumları ile katılımcılara destek verdiler.

Multipl Skleroz hastaları yoga ile buluştu

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi yürütücülüğünde gerçekleştirilen projenin bir sonraki etkinleri kapsamında ise Multipl Skleroz hastaları yoga ile buluştu.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özşimşek tarafından yoga seansına alınan hastalar, medite olarak vücut farkındalıkları artırılması amacıyla çeşitli aktiviteler yaptı. Hastaların fiziksel fonksiyonları da Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Sema Gül tarafından hareket videoları ile değerlendirilerek işlendi.

Proje ile iki ay boyunca online yoga eğitimi ile devam edecek. Hastaların öncesi ve sonrası değerlendirmeleri yapılarak yoga etkinliğinin çıktıları alınacak.

Aktivitelerin faydaları

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü’nden yapılan açıklamada, "Ortalama insan ömrünün artması ile yaşlı bireylerin sayısı gittikçe artmaktadır. Bu artış toplumlarda aktif ve sağlıklı yaşlanma kavramı üzerine önemle durulmasına sebep olmuştur. Yaşla birlikte cilt ve bağ dokusunda incelme ve esneklik kaybı, hareketlerde yavaşlama, akciğer kapasitesinde azalma, denge problemleri ve kas kitlesinde azalma meydana gelmektedir. Yaşlanırken dinç görünmek ve pozitif ruh haline sahip olmak için fiziksel egzersiz oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarda yoganın yaşlı bireylerde esnekliği arttırdığı, beyin hücrelerinin gelişimini desteklediği, kas hücrelerini yenileyerek kasları güçlendirdiği, denge duyusunu güçlendirdiği, akciğer kapasitesini arttırdığı görülmüştür. Yoga pratiklerinin düzenli yapılması yaşlı bireyleri gençleştirmese de zindelik ve esneklik katacaktır. Yoga pratikleri sadece ruh ve beden sağlığını değil aynı zamanda beyin sağlığını da olumlu etkilemektedir. Beyin ve beyin hücrelerinin beyin hormonu olarak adlandırılan BDNF düzeyini artması beyin hücrelerinin gelişimini sağlayarak beynini genç tutar, stres düzeyini azaltarak yaşlanması yavaşlatır. Bunun dışında öğrenme, yeni beceriler kazanma, hafıza ve duygu durum üzerine pek çok etkisi vardır. Alzheimer veya Parkinson hastalığı gibi dejenerasyon ile giden hastalıklarda, hastaların beyinlerinde BDNF düzeyleri düşük bulunmaktadır. Orijinal yoga sistemi sayesinde solunum kapasitesi artar, sindirim ve boşaltım işlevleri düzene girer. Üreme, sinir ve dolaşım sistemleri olumlu etki alır, hormon dengesi sağlanır, bağışıklık sistemi güçlenir. Vücuttaki hücreler bol oksijenli kanla yenilenir, bedendeki iç uyum gelişir. Bedendeki kas ve kemik yapısı güçlenir. Oluşabilecek kireçlenmeler ve romatizmal ağrılar giderilerek önlenir. Bunun yanında çalışmalar sırasında zihinsel ve sinirsel gerginlik atılarak etkili bir gevşeme sağlanır. Yaşanılan uyku problemleri giderilerek uyku kalitesi arttırılır. Kişi sabahları kendini daha dinç ve dinamik hisseder. Sonuç olarak yaşam kalitesi artar. Stres, hareketsizlik, yanlış beslenme ve solunum alışkanlıkları ne yazık ki bedenin daha hızlı yaşlanmasına sebep oluyor. Yorgun ve stres dolu geçirilen bir yaşam, bedeni hızla çökertiyor ve ilerleyen yaşlarda sayısız hastalığa neden oluyor. Bedenin yaşlanması ile kişi kendini bitkin ve huzursuz hisseder, yaşama gücünü kaybedebilir. Yogaya başlamak için hiçbir zaman geç kalınmış sayılmaz. Çünkü orijinal yoga sisteminde bedenin yaşı yıllarla değil, omurganın esnekliği ile ölçülmektedir. Ne kadar sağlam ve güçlü bir omurga yapınız varsa bedeniniz o kadar genç demektir" denildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected