“Tütün Yorgunu Çocuklar” Projesinin Kapanış Töreni Yapıldı
04 Kasım 2016, Cuma - 10:01
Güncelleme: 04 Kasım 2016, Cuma - 15:44

Tütün tarımıyla uğraşan ailelerin çocuklarına yönelik olarak hazırlanan “ Tütün Yorgunu Çocuklar” isimli proje sona erdi. Projenin kapanış töreni Bafra Öğretmenevinde gerçekleşti. Törene; Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Proje Eğitim Koordinatörleri Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Prof. Dr. Yavuz Bayram, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, tütün üreticileri, proje ekibi ve öğrenciler katıldı.

2016 yılının Ocak ayında başlayan ve 10 ay süren proje, başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi olmak üzere, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliği ile gerçekleştirildi.

Amacı; eğitimin önemini vurgulamak, çocuklarının eğitilmesi gibi konularda ebeveynlerde ve toplum önderlerinde farkındalık yaratmak ve bölgede başta kız çocukları olmak üzere dezavantajlı konumda bulunan diğer çocukların okullaşma oranını arttırmak olan proje kapsamında pek çok saha çalışması yapıldı.

Proje Koordinatörlüğünü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan’ın yaptığı proje ile Samsun, Amasya ve Tokat İllerinde ve Samsun'nun Bafra, Alaçam, Gümüşhacıköy, Erbaa ilçelerinde toplam 20 köyde çalışma yapıldı. Tütün işçiliği yaparak yaşamlarını devam ettiren 150 aile, 100 öğretmen, 100 öğrenci, köy önderleri ve muhtarlar olmak üzere toplam 450 kişiye ulaşıldı. Aynı zamanda, OMÜ öğrencilerinden oluşan 10 kişilik bir gözlem grubu da eğitim ve saha çalışmalarına katılarak projeye destek oldu.

Projenin uygulamaya konmasıyla birlikte, bölgede eğitim yönünden zayıf konumda bulunan tüm tütün çiftçilerinin çocuklarının  okullaşma oranının artması, ailelerin sektöre yönelik bilgi ve becerilerini geliştirerek yaşam standartlarını yükseltmesi, çocukların erken yaşta çalışmasının önüne geçilebilmesi için önemli bir adım atılmış oldu.

Projenin sonuç raporu olarak Bölgesel Durum Raporu  hazırlanarak tütünle ilgili sektör, sivil toplum, önder çiftçiler, akademik çevreler ve kamu yetkililerine sunuldu. Ayrıca, “Tütün Yorgunu Çocuklar” adı altında da 227 sayfalık bin adet kitap hazırlandı.