Uluslararası Öğrenciler Türkçe Öğrendi
04 Şubat 2016, Perşembe - 14:34
Güncelleme: 14 Şubat 2024, Çarşamba - 13:54

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi ve Uygulama Merkezi yeni yılın ilk mezunlarını verdi. 2013’te eğitim ve öğretime başlayan Merkezin üçüncü dönem ilk mezunları törenle diplomalarını aldı.  Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen mezuniyet töreninde Türkmenistan, Azerbaycan, Suriye, Afganistan, Tacikistan, İran, Tanzanya ve Arnavutluk uyruklu 18 öğrenci mezun oldu.

Mezuniyet törenine OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Prof. Dr. Şenol Eren, Fakülte Dekanları, Bölüm Başkanları, OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Doç. Dr. Nalan Kızıltan, OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yakup Poyraz, öğretim görevlileri, okutmanlar ve çok sayıda uluslararası öğrenci katıldı.

Mezun öğrenciler adına duygularını ifade eden Arnavutluk’tan Megi Caca, OMÜ Türkçe’deki ilk gününü dün gibi hatırladığını, zaman geçtikçe ve Türkçe öğrendikçe etrafındaki duvarları kırmaya başladığını belirterek “Artık kendimi yalnız hissetmiyorum; çünkü biliyorum ki OMÜ Türkçe bir aile gibi her zaman bizim yanımızda. Artık benim için memleketime döneceğim tarih kadar, Türkiye’ye döneceğim tarih de o kadar önemli oldu.” dedi.

İlk 7 üniversite arasındayız

OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yakup Poyraz da yaptığı konuşmada OMÜ Türkçe’nin Üniversitenin en temel stratejik hedeflerinden birisi olan “uluslararasılık” misyon ve vizyonuna hizmet ettiğini vurguladı. Poyraz, OMÜ’nün uluslararası öğrenciler bakımından Türkiye’de ilk 7 üniversite arasında yer aldığına dikkat çekerek bu yönüyle OMÜ’nün göz dolduran bir üniversite olduğunu kaydetti. Poyraz “Dünya Dili Türkçe” sloganıyla yola çıkan Merkezin 50’den fazla ülkenin vatandaşlarını öğrenci olarak misafir ettiğine değindi. Poyraz Merkezin, hem Üniversitemiz hem de Türkiye adına önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyleyerek 150 olan öğrenci sayısının bu sene ikiye katlanarak 300’ü aştığını açıkladı.

Mennan; OMÜ Türkçe artık bir markadır, rüştünü ispatlamıştır

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan ise öncelikle OMÜ Türkçe’nin bir ferdi olmaktan son derece mutlu olduğuna işaret ederek “Bu güzel ekibi son derece profesyonelce kanalize ettikleri için OMÜ Türkçe’nin idari heyetine ve bu ailenin bütün öğretim kadrosuna teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü her biri kendi alanında bir cevher. Bu aileyi hangi ortamda görürsem mutlaka çocuklarının yanındalar, onların bir adım önde olmaları için ne gerekiyorsa onun arayışı içindeler. Bu böyle olduğu müddetçe OMÜ Türkçe’nin öğrenci sayısı sürekli artacaktır.” dedi. Rektör Yardımcısı Mennan, OMÜ Türkçe’nin artık bir marka değeri taşıdığını, kurumsal kimlik olduğunu ve rüştünü ispatladığını belirtti.

Konuşmalar sonrasında Samsun’daki âşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden  Âşık Obalı olarak bilinen Mustafa Bilir’in sazı ve türküleri eşliğinde mezun öğrenciler çeşitli gösterilerle mezuniyetlerini kutladılar. Tören bitiminde mezun öğrencilere Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Prof. Dr. Şenol Eren tarafından hediye takdimi yapıldı.

Hediye sunumu sırasında Prof. Dr. Şenol Eren Suriye’de kardeş kanının döküldüğünü belirterek yaşanan savaşa atıfta bulunan kısa bir şiir okudu.