“Tabiatta Ders Var” Projesi
27 Ekim 2016, Perşembe - 16:27
Güncelleme: 27 Ekim 2016, Perşembe - 16:27

Samsun Valiliği himayesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan ve Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğünün desteğiyle hazırlanan doğa sınıfında “Tabiatta Ders Var” projesinin imza töreni, Kızılırmak Kuş Cenneti'nde düzenlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ziyaretçi merkezinde düzenlenen törene, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, öğretim görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program “Tabiatta Ders Var” projesinin tanıtım videosu ile başladı.

“Eğitim dört duvar ile sınırlı değil”

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen yaptığı açılış konuşmasında, "Ders denilince, okul denilince, eğitim denilince genellikle beton binalar ve dört duvarla çevrili sınıflar akla gelir. Verimli öğrenme sürecinde etkileşimin yoğun olduğu ve çocuğun tüm duyularını bir arada kullandığı öğrenme ve öğretme yöntemleriyle daha kalıcı öğrenmeler edindiği görülmektedir. Bu da doğada yapılacak duvarsız ve ders dışı eğitim ile mümkün olabilmektedir. Projemiz çerçevesinde hedef kitle olarak düşünülen ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden öğrencilere ilimizde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Tabiat Parkı’nı ve ekolojik-biyolojik öneme sahip alanları, müzeleri, yaban hayvanlarıyla buluşabilecekleri alanları ve bu alanlar bazında biyolojik ve ekolojik obje, kavram, doğal olay ve oluşumların tanıtılması, öğretilmesi amaçlanmıştır. Bu yıl ise, 42 okulumuzda eğitim gören bin 176 öğrencimize, 28 sınıf öğretmeni, 28 fen ve teknoloji öğretmeni, 28 biyoloji öğretmeni olmak üzere 84 öğretmen ve OMÜ’de öğrenim gören 84 öğretmen adayı ile Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde sınıf dışı (duvarsız) eğitim gerçekleştirilmesi planlanmıştır.” dedi.

“Doğal hayatın farkındalığını yaratmalıyız”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da "Bu kadar güzel bir habitatın, bu kadar büyük bir potansiyelin, büyük bir zenginliğin aslında şehrimizin turizm potansiyelini teşvik etmesinin ötesinde çocuklarımızın eğitiminde de kullanılması lazım. Çocuklarımız doğal hayattan, habitattan uzak betonlaşmış şehirlerde neredeyse hayatın doğal olan, ilk çıkış noktası olan bu habitatın temel figürlerinin hiçbirinden haberdar olmadan yaşlanıyor. Bizim yaşımızın seviyesine geliyor ve doğal hayatla ilgili çok az bilgiyi, ulaşabildiği bilgiyi kitaplardan öğreniyor. ‘Çocuklarımız doğal hayatın kendi içinde, yerinde öğrenme şansı bulamıyor’ diyen Valimiz ile birlikte biz de tabiatta ders var programlarını burada yapmalıyız diye düşündük. Çocuklarımız dokunmalı, hissetmeli, görmeli ve bu etkileşimle birlikte doğal hayatın farkındalığını yaratmalıyız. Çıkış noktamız bu motivasyon oldu.” diye konuştu.

“Projemizi Türkiye gündemine taşımalıyız”

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise “Kuş cenneti sadece Samsun’un ve Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı güzelliklerinden biri. Ama Samsun’da birçok arkadaşla bir araya geldiğimizde, Kuş Cenneti konusunu gündeme getirdiğimizde burayı hiç görmediklerini söylediklerinde şaşırdım. Dedik ki hem çocuklarımızı biz buraya getirelim hem de çocuklarımız sınıfın dışında da bir eğitim alsınlar. ‘Tabiatta Ders Var’ projesi bizim üzerinde duracağız, övünebileceğimiz bir proje. Nasıl ki Sayın Başbakanımız ‘Geleceğe Kulaç Atıyoruz’ projesini valiler toplantısında gündeme getirmiş ve bu proje Türkiye’de gündem olmuşsa biz de projemizi Türkiye gündemine getireceğiz. Eğitim konusunda Atatürk’ün işaret ettiği gibi çağdaş, muasır medeniyetler seviyesine hatta onun da ötesine geçmek gibi bir hedefimiz var. Bunu yapmanın yolu da bu tarz projelerle çocuklarımızı başarıya ulaştırmaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer tarafından protokol imzalandı.