Tütün Yorgunu Çocuklar Projesi Başladı
29 Ocak 2016, Cuma - 14:31
Güncelleme: 16 Şubat 2024, Cuma - 10:19

Tütün üretimi yapan ailelerin çocuklarının okullaşma oranlarını arttırmak, çocukların erken yaşta çalışmasının önüne geçilmesine ön ayak olmak, çiftçi ailelerinin sektöre yönelik ilgi ve becerilerini geliştirmek gibi güçlü amaç içeren AB destekli “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesinin açılış ve tanıtım toplantısı Bafra Öğretmenevinde yapıldı.

Bölge için oldukça önemli olduğu açıklanan projenin açılış toplantısına Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, OMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Proje Koordinatörü Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Eğitim Fakültesi ve Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, siyasi parti ve çeşitli meslek örgütü temsilcileri ile tütün üreticileri katıldı.

170 bin avroluk proje

Toplantıda ilk sözü alan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, projenin önemi, amacı ve kapsamı hakkında bilgi verdi. Projenin Karadeniz Bölgesi için çok stratejik bir ürünün üreticisi çiftçileri ve onların aile birliği ile ilgili çalışmayı kapsadığını dile getiren Ayan, projenin 3 ilde (Samsun, Tokat, Amasya) ve 4 ilçede (Bafra, Alaçam, Erbaa, Gümüşhacıköy) yürütülüp ilçelerdeki en fazla tütün üretimi yapılan alanların seçildiğini vurgulayarak toplam 80 köyü içerdiğini kaydetti.

Koordinatör Ayan, projenin temel amacını ise şöyle özetledi: “ Tütün üretimi yapan ailelerin çocuklarının (başta dezavantajlı konumda olan kız çocukları) okullaşma oranlarını arttırmak ve bu manada eğitim hayatlarına katkı sağlamak. Referans oluşturacak bir model ve pilot proje uygulaması yapmak, yine tütün çiftçilerinin çocuklarının eğitiminin okullaşmadaki önemi ve bu konudaki farkındalıklarını arttırmak. Ayrıca konunun taraflarıyla ortak bir sinerji oluşturmak. Çiftçi ailelerinin sektöre yönelik ilgi ve becerilerini geliştirmek. Modern tütün tarım ve tekniklerini arttırmak, çiftçilerin kooperatifleşmesi ile üyelerin birlikteliğini ve örgütlenmelerini sağlamak. Çocukların erken yaşta çalışmasının önüne geçilmesi kaydıyla bir güçlü amaç içermektedir.”

Prof. Dr. Ayan, hedeflerinin de; tütün üreten köylerde ilköğretim okullarındaki 100 öğretmene ulaşmak ve bunların farkındalığını geliştirmek, tütün üreticilerine modern tarım tekniklerini aktarıp zirai ilaç kullanımı konusunda eğitimlerini geliştiren 150 aileye ulaşmak, bunu yaparken de 110 gönüllü öğrenci izleyicisini yanlarında bulundurmak, istatistiki analizler yaparak test sonuçları ve veri tabanı oluşturmak, bütün bunların sonucunda tütün ve tütüncü ailelerle ilgili bölgesel durum raporu çıkarmak olduğunu  sözlerine ekledi. Ayan ayrıca projenin ortalama bütçesinin de 170 bin avro olduğunu belirtti.

Okullulaşma oranını arttırmak istiyoruz

"Tütün Yorgunu Çocuklar" projesinin Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Bayram da proje vasıtasıyla çocukların daha nitelikli eğitim almalarını ve eğitime daha fazla zaman ayırmalarını hedeflediklerini söyledi. Bayram bu bağlamda değerlendirmesini “Çocukların okullulaşma oranına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Biz gerçek hayatta bir karşılığı olan bir süreci işletmek istiyoruz. Gerçekçi, empatik, samimi, dengeli bir yaklaşımla en güncel bilgi teknolojileri ve araç-gereçleriyle, en etkili iletişim yöntemleriyle çalışmaya özen göstereceğiz. Tütün tarlasında çalışan çocuklarla ilgilenip empati kurmalıyız. Çünkü biz de oradan geldik.” şeklinde sürdürdü. Aileler, öğretmenler ve köylerdeki kanaat önderlerine ulaşma noktasında özel bir gayretleri olacağına işaret eden Bayram “Onların dilinden konuşup onların penceresinden bakacağız.” dedi. Prof. Dr. Yavuz Bayram ailelerdeki çocuk işçiliğinin çok iyi takip edilmesi gerektiğine ve bu nedenle çocukların tütün tarlalarında ezilmesinin önüne geçmek istediklerine dikkat çekti.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise yaptığı konuşmada tütün tarımına gereken değer ve önemin verilmesiyle büyük illere yönelik göçlerin engelleneceğini ve tütün üreticisi ailelerin refah seviyesinin yükseleceğini öne çıkardı.

Senaryolaştırılıp film haline bile getirilebilir

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar ise söz konusu projeyi çok yerinde bulduklarını ve desteklemekten memnuniyet duyacaklarını söyledi. Zihni Şahin ayrıca bu projenin çok farklı olduğunu hatta senaryosunun hazırlanıp film haline bile getirilebileceği ve çok da dikkat çekeceğini düşündüğünü ifade etti.

Özellikle koşa koşa geldik

Bafra Kaymakamı Halis Arslan, projede hedef kitlenin çok önemli olduğunu dile getirerek “Bafra’da çocuk işçiliğine doğru bir yöneliş var, buna biz de karşıyız. Çocuklar tabii okulda olmalı, çocukluğunu yaşamalı.” ifadelerini kullandı. Arslan söz konusu projenin kendilerini heyecanlandırdığını bu nedenle zevkle koşa koşa iştirak ettiklerini vurguladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulunun ev sahipliğince hayata geçirilen “Tütün Yorgunu Çocuklar” projesi Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse ediliyor. Projenin paydaşları ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKG PRO) ve Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği.