Siyaset ve Kamu Yönetimi Öğrencileri Samsun’da Buluştu
13 Ekim 2016, Perşembe - 16:12
Güncelleme: 13 Ekim 2016, Perşembe - 16:12

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ile İktisat ve Siyaset Topluluğu’nun birlikte düzenlediği “Karadeniz Üniversiteleri Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Forumu” başladı.

İİBF’nin Konferans Salonunda düzenlenen ve ilk kez gerçekleştirilen foruma; İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Mutlu, OMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlhan Aksoy, İİBF’den Doç. Dr. Nuray Ertürk Keskin ve Öğr. Gör. Cüneyt Mumcu ile aralarında 9 Eylül, Gazi, Marmara, Karedeniz Teknik, Süleyman Demirel, Mustafa Kemal Üniversitelerinin olduğu 20 üniversiteden öğrenci, akademisyenler ve OMÜ öğrencileri katıldı.

Etkinlikte konuşan İktisat ve Siyaset Topluluğu Başkanı Osman Furkan Akın, üniversitelerde öğretilen teorik bilgilerin mevcut sorunlar üzerinde uygulanabilmesi için üniversite öğrencilerinin fikir üretmelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. Akın, bu bağlamda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerinin Türkiye’nin kamu politikaları ve yönetimine ilişkin sorunları konuşabilecekleri platformlara ihtiyaçları olduğunu kaydederek şu ifadelere yer verdi: “İktisat ve Siyaset Topluluğu olarak bu forumu geleneksel hâle getireceğiz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu kritik zamanı en iyi analiz edebilecek öğrenim ve yeteneğe sahip olan bölümümüz öğrencilerinin de bu gibi etkinliklere önem vermesi, Atatürk’ün geleceği emanet ettiği gençlerin emanete sahip çıktığını görmek, genç bir birey olarak geleceğe umutla bakmamı sağlıyor.”

“Sınırlarımızı aşmış durumdayız”

OMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlhan Aksoy da bu tür forumların önemine değinerek, “Burada öğrenciler olarak amatör ruhun yaptığı katkı, yarattığı kıvılcım daha sonra çok farklı şekilde tezahür edebilir. Bu anlamda rotanızı ne kadar doğru çizerseniz, hedefiniz ile ilgili o kadar yakın noktaya gelirsiniz. Burada yapacakları katkılar için öğrenci arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Forumumuzun adında her ne kadar Karadeniz geçse de farklı üniversitelerden katılımlar var ve dolayısıyla sınırlarımızı aşmış durumdayız. Bir dahaki forumda kapsamı daha da genişletebilirsek daha isabetli olacaktır.” şeklinde konuştu.

Sözlerine “Karadeniz’in Anadolu’ya açılan kapısı Samsun’a hoş geldiniz.” diyerek başlayan OMÜ İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Mutlu ise “Bu forum bir bakıma geleceğe dair ne yapmak istediğini bilen insanların bir adım öne çıktığı bilimsel bir toplantı niteliği taşıyor. Daha açık bir deyişle; buraya gelen arkadaşlarla gelecekte muhtemelen akademisyen olarak yollarımız bir yerlerde kesişecektir. O bakımdan bu forumlardaki etkileşimler bulaşıcıdır. Yani büyük bir ihtimalle kendinizi bilime adamış varsayabilirsiniz. Bu, daha sonra başka şekilde yeni meraklar uyandıracaktır.” dedi.

“Organizasyona şehri dâhil etmeliyiz”

Doç. Dr. Mutlu, forumun bir başka önemli boyutunun öğrencilerin sorumluluk duyguları ile alakalı olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Foruma gelen, forumu dinleyen, özellikle forumda bildiri sunacak arkadaşların aslında zımnen söyleyecekleri bir şey olacak: ‘Ben kendi sorunuma, bölgenin sorununa ve ülkenin sorununa kafa yoruyorum.’ işte bu amaçla buraya geldiler. Bu, belki amatörce bir kafa yorma ancak profesyonelliğin temelinde malumunuz amatör çaba vardır. O nedenle bu tür etkinlikler çok kıymetli. Bu forumla başlayan yolculuğunuz burada bitmesin.”

Doç. Dr. Ahmet Mutlu bu süreçte katkısı olan diğer kurumların rollerinin de görmezden gelinemeyeceğine işaret ederken, “Bu tür organizasyonlara sponsorluklar vasıtasıyla şehri dâhil edebilirsek sosyal bilimlerle uğraşan bir bölüm olarak kendi amacımıza da uygun davranmış oluruz. Çünkü şehrin burada konuşulan ve tartışılanlardan bir şekilde haberdar olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Öğrenci Forumu; OMÜ Vakfı, Bafra Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, English Master Dil Kursu ve Kurukahveci Mehmet Efendi tarafından da destekleniyor.

3 gün sürecek ve 10 oturumda gerçekleşecek “Karadeniz Üniversiteleri Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Forumu”nda 20 üniversiteden lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından 40 öğrenci sunum yapacak.

Forumdaki bazı bildiri başlıkları ise şöyle: “İnsan Hakları ve Demokrasilerde Özgürlük ve Adalet Bağlamında Mülteci Sorunu”, “Küresel Enerji Politikaları Perspektifinde Uluslararası Enerji Güvenliği ve 2002 sonrası Türkiye-Rusya İlişkileri”, “Türk Eğitim Sistemi ve Ulusal Eğitim Politikalarının Değerlendirilmesi”, Yerel Yönetimlerde Kadınların Katılım Sorunları”.

Forum; 15 Ekim Samsun gezisi ve sosyal programla sona erecek.