Mimarlık Fakültesi EAAE - Delft Konferansı ve Genel Kurulu’nda
26 Eylül 2016, Pazartesi - 11:53
Güncelleme: 26 Eylül 2016, Pazartesi - 11:53

Mimarlık eğitimine yönelik yaklaşımların, geçmişte bugüne ve geleceğe uzanan bir perspektifle, mesleki uygulama ve mimarlık disiplini ile ilişkileriyle birlikte ele alındığı EAAE (Avrupa Mimarlık Eğitimi Birliği) Konferans ve Genel Kurulu 31 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında Hollanda’nın Delft Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Toplantılarda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesini Dekan Vekili Prof. Dr. Derya Oktay temsil etti.

“Örneğin Delft” (For example Delft) başlığı altında mimarlık eğitimine yaklaşımlar, geçmişte bugüne ve geleceğe uzanan bir perspektifle, mesleki uygulama ve mimarlık disiplini ile ilişkileriyle birlikte ele alındı. Konferansın ilk günü gerçekleştirilen forum-atölye çalışmasında mimarlıkta araştırmanın güncel anlamının ne olduğu tartışılarak, bu konuya kapsamlı bir şekilde odaklanan TU Delft’teki deneyimler tartışmaya sunuldu.

EAAE Başkanı Karl Otto Ellefsen’in konuşmasıyla başlayan, Avrupa ve ABD’den çağrılı konuşmacıların sunumlarıyla desteklenen EAAE Konferansı sırasında EAAE üyesi mimarlık okullarının vizyon, hedef, olanaklar ve araştırma perspektiflerini yansıtan afişleri içeren serginin açılışı da gerçekleştirildi. Bu kapsamda, OMÜ Mimarlık Fakültesi’nin üç yılda ulaştığı düzeyi yansıtan tanıtım afişi de sergide yerini aldı.Katılımcılar, Delft Konferans ve Genel Kurulu sonrasında, bir teknik gezi kapsamında Amsterdam’daki son dönem mimari uygulamaları incelediler.

Katılımcılar, ayrıca Amsterdam Metropolitan Enstitüsü’nde kentin son dönemlerdeki gelişimi konusunda bilgilendirmenin yapıldığı seminere katıldılar.

Prof. Oktay, EAAE konferanslarının, mimarlık eğitiminin nitelik ve etkinliğinin geliştirilmesine dönük önemli yararlarının yanı sıra farklı ülkelerden mimarlık okullarının yöneticilerinin bir araya gelerek iletişim kurmalarına fırsat sağladığını söyledi. Daha önceki toplantılarda yapılan görüşmeler sonrasında Avrupa’dan iki üniversite ile OMÜ arasında ERASMUS iş birliği anlaşması imzalandığını belirten Prof. Dr. Derya Oktay, son toplantı sırasındaki iletişimlerinin de iki saygın üniversitenin mimarlık fakülteleri ile iş birliğine zemin hazırladığını ifade etti.

OMÜ Mimarlık Fakültesi, vizyonunun bir parçası olan uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda Kasım 2013’te EAAE üyesi olmuştu.