MENU

Mühendislik Fakültesinde TS EN ISO 9001 – 2015 Belgelendirme Sevinci
02 March 2018, Friday - 20:26
Updated: 06 March 2018, Tuesday - 15:40
Click to listenLISTEN
Share
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi, Üniversitenin kalite serüveninde sergilemiş olduğu performanstan ötürü Türk Standardları Enstitüsünden (TSE) Kalite Yönetim Sistemi ISO 9001 Belgesini alarak kalite yolculuğunda önemli bir aşamayı geride bıraktı.

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Fakültenin mihenk taşlarından biri olan ISO 9001 – 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirme Töreni’ne; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli ve Fakülte yönetimi, TSE Karadeniz Koordinatörü Adnan Bahadır, TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, bazı fakülte dekanları ve meslek yüksekokulu müdürleri, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve Fakülte personeli katıldı. Program öncesi Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Törende yapmış olduğu açılış ve teşekkür konuşmasında Dekan Prof. Dr. Elevli, ISO tarafından ilk defa 1987 yılında yayımlanan Kalite Yönetim Sistemi’nin, kuruluşların değer üreten süreçlerini yönetmeyi ve tüm süreçlerde sürekli iyileşmeyi amaçladığını belirtti. Dekan Elevli Fakülte olarak ISO 9001 – 2015 Kalite Yönetim Sistemi oluşturma çalışmalarına Aralık 2016’da başladıklarını hatırlatarak “Daha donanımlı ve öz güvenli mezunlar yetiştirmek, rekabetçi performansı arttırmak ve içsel süreçleri geliştirebilmek gibi hedefler; Fakültemizin eğitim-öğretim, AR-GE (Araştırma Geliştirme) faaliyetleri ve idari hizmetler kalitesinin güvence altına alınmasını zorunlu kılmıştır.” dedi.

“Çalışmalarımız Fakültemizde ilk meyvelerini verdi”

Söz konusu kalite yolculuğunda yaşanan gelişmeleri katılımcılarla paylaşan Dekan Elevli devamında “Bir yıldan fazla süredir devam eden kalite yönetim sistemi kurma çalışmalarımız Fakültemizde ilk meyvelerini vermiştir. Üniversitemiz genelinde başlatılan kalite yönetim sistemi kurma çalışmalarının da başarıya ulaşacağına olan inancımız tamdır. Bundan sonraki aşamada tüm çalışanlarımızın katılımıyla sistemi yaşatmaya ve geliştirmeye dönük çabalarımızla kalite yolculuğumuz durmadan devam edecektir.” sözlerine yer verdi.

Dekan Elevli konuşmasının sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz başta olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve TSE yetkilileri ile Fakültenin tüm akademik ve idari personeline şükranlarını sundu. Dekan Elevli ayrıca, sistemin teknik altyapısı için gerekli Kalite Yönetim Sistemi yazılımı olan Altasoft’u ücretsiz olarak sunan Sigmacenter Genel Müdürü Yılmaz Altaş’a teşekkürlerini iletti.

Ardından söz alan TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz kalite kavramının hayatımızın her alanında kullanılan ve önemsenen bir kavram olduğuna işaret ederek “Kalite kavramı, esasında beklentileri karşılayan bir durum olmakla birlikte kendi değerler sistemimizde de ön plana çıkmaktadır. Hatta bunu, ‘kul hakkı’ olarak adlandırdığımız olguyla da ifade edebiliriz. Yani eğer siz komşunuzdan, ailenizden, çocuklarınızdan ve öğrencileriniz, öğretim görevlileriniz ile bu üniversiteyi ayakta tutan çalışanlarınızdan memnun değilseniz ya da onlar sizden memnun değilse kaliteyi dolayısıyla da hakkı da yerine getirmiş olamazsınız.” şeklinde konuştu.

“Standartlar gelişmeye ve sürekli iyileştirmeye aç olan değerlerdir”

Üniversitelerin kalite yönetim  sistemine önem vermelerini ve OMÜ’nün de tüm üniversiteyi kapsayacak şekilde bu yolculuğa çıkmasını son derece önemsediklerini vurgulayan Başkan Korkmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Standartlar, biliyorsunuz asgari değerlerdir; bu özelliği hasebiyle her zaman kendi iç yapısında olduğu gibi son derece de gelişmeye ve sürekli iyileşmeye aç değerlerdir. Onları doyurma görevi standardizasyon süreçlerine katılanların işidir. Özellikle üniversitelerimizin, geliştirme konusunda ve uygulama aşamasında bu standartları irdelemeleri, gelişme aşamasında katkı sağlamaları çok fazla önemsediğimiz bir konudur. TSE olarak akademisyenlerimizin kalite yönetim sistemlerini içselleştirerek bu sistemleri nasıl daha iyiye ve ileriye götürebileceğimize dair sorulara cevap aramaları, yanı sıra da bu soruları ve cevapları bizlerle paylaşarak uluslararası standardizasyon süreçlerine transfer etmeleri son derece önem arz etmektedir.”

“Artık yönetişimin yanına öğretişim kavramını da eklemeliyiz”

Bilginin zamanımızda en önemli güç olduğuna dikkat çeken TSE Başkanı Korkmaz devamında “Bilginin en önemli merkezleri üniversitelerimizdir. Artık tek taraflı öğretim dönemi bitmiş, artık ‘öğretişim’ dönemi başlamıştır. Çocuklarımız okullara o kadar yüklü bilgilerle gelmektedir ki öğretmenler kendilerini yenilemez ve güncellemezlerse onlara katkıları sınırlı kalmaktadır. Akademisyenlerimiz, bundan sonra öğrencilere eğitim verirken onlardan neler alabileceği sorusunu da kendilerine sormak mecburiyetindedir. Artık ‘yönetişim’ kavramının yanına ‘öğretişim’ gibi kavramları da eklemek zorundayız. Dolayısıyla yönetim sistemi, bu tür kavramları içselleştirme ve yerleştirmede en önemli araçlardan biridir. OMÜ’yü böyle bir belgeyi aldığı için tebrik ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

“Üniversiteler standardizasyon ile ilgili eğitimsel konu başlıkları açmalı”

Üniversitelerin “kalite standartları”, “standardizasyon süreçleri”, “uygunluk değerlendirme” (sertifikasyon) alanları ile ilgili eğitimsel konu başlıkları açmaları gerektiğini vurgulayan Başkan Korkmaz, sözlerinin sonunda, OMÜ’nün gerçekleştirmek istediği farklı standardizasyon süreçlerinde kendileri ile birlikte bir takım gibi hareket edeceklerine dair taahhütte bulunurken bu bağlamda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

“En iyi üniversitelerden biri olmak temel hedefimiz”

Törenin son konuşmacısı Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise bu değerli anları katılımcılarla paylaşmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti ifade ederken kalite yönetimi sürecini, göreve geldikleri andan itibaren ciddiyetle ve ısrarlı bir şekilde sürdüklerini belirtti. Bilgi ve teknoloji üreten bir kurum olarak güvenilir olmak zorunda olduklarını kaydeden Rektör Bilgiç “Başta akademisyenlerimiz ve çalışanlarımızın standardizasyonun öneminin farkında olmaları işimizi kolaylaştıracaktır. Yaptığımız toplantılarda da sürekli bunu dillendirmeye çalıştık. Nihayetinde de OMÜ olarak en iyi üniversitelerden biri olmayı hedefledik. Hatta bazı birimlerimizi 1. olmaları yönünde teşvik ettik. Tabii bu hedefleri ortaya koyunca bunun gereklerini de en iyi şekilde yapmak zorundayız. Dahası kalite yönetim sürecini sürdürebilir hâle getirmemiz lazım. Bu çerçevede Üniversitemizin en yoğun çalışan birimlerimizden biri kalite komisyonumuz. Buradaki arkadaşlarımız; tek karşılığı, sonuçları gördükleri anda hissedecekleri mutluluk olan bir çalışma temposu içindeler.” ifadelerini kullandı.

“Bu belgeyle daha ümitlendik”

TSE ile iş birliğini çok önemsediklerini ve bu sürece inanarak başladıklarını vurgulayan Rektör Bilgiç sözlerine şöyle devam etti: “Bu sürecin sürekliliğinin farkında olup inanarak yolumuza devam edeceğiz. Dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerimiz var; onlar da bu sürecin avantajlarını görecekler. Uluslararası öğrencilerimiz iyi bir donanımla ülkelerine döndüklerinde ise OMÜ’nün gönüllü elçileri olacaktır diye düşünüyoruz. Almış olduğumuz bu belgeyle de ümitlerimiz daha da arttı. Kesinlikle değişimi ve iyileşmeyi sağlayacağız. Her birimiz de bu anlamda gereken fedakârlığı gösteriyor.”

Konuşmaların ardından tören, TSE Başkanı Korkmaz’ın Rektör Bilgiç ve Dekan Elevli’ye belge ve bayrak takdimiyle devam etti.

Sonrasında Rektör Bilgiç; konuklar TSE Başkanı Korkmaz, TSE Karadeniz Koordinatörü Bahadır ve TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Kaygı’ya adlarına dikilen fidanların sertifikalarını teslim etti.

Belgelendirme töreni, süreçte emekleri olan akademik ve idari personele teşekkür belgelerinin Rektör Bilgiç ve Rektör Yardımcısı Ceyhan tarafından takdim edilmesiyle sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected