MENU

Ladik’te Dikilen Ağaçlar Geleceği Yeşillendirecek
04 Nisan 2024, Perşembe - 16:22
Güncelleme: 05 Nisan 2024, Cuma - 08:56
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Dikilen Ağaçlar Bu Kez Ladik MYO’da Boy Verecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ladik Meslek Yüksekokulu (MYO) Yerleşkesi’nde “Dünya Ormancılık Haftası” dolayısıyla ‘Fidan Dikme Töreni’ gerçekleştirildi.

Daha temiz, daha estetik, daha yeşil ve daha düzenli bir üniversite

Daha temiz, daha estetik, daha yeşil ve daha düzenli bir üniversite olma doğrultusunda üniversite-kent-insan bütünleşmesine yönelik projeler geliştiren OMÜ, Amasya Orman İşletme Müdürlüğünün iş birliğiyle Ladik MYO Yerleşkesi’nde bin 500 fidanı toprakla buluşturdu.

Düzenlenen etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer, Ladik MYO'nun yapımında finansal destek veren Tufanoğlu Ticaret Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Koca, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Yeşilyurt MYO Müdürü Prof. Dr. Kemal Yıldızlı, Havza MYO Müdürü Doç. Dr. Ercan Tural, OMÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Doç. Dr. Hasan Akay, Ladik Millî Eğitim Müdürü Aykan Sancı, Ladik Sulama Birliği Başkanı Ümit Çataloğlu, Kavak Orman İşletme Müdürü Emin Tiryaki, OMÜ Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çayıroğlu, LAODİKA Kadın Kooperatifi temsilcileri, Amasya Orman İşletme Müdürlüğü personeli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Ünal: “Her kampüste belli oranda orman alanı bulunmasını istiyoruz”

Törende yaptığı konuşmada üniversite kampüslerinde ormanlık alanın olması gerektiğini belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün güzel bir etkinlik için Ladik'teyiz. Dünyadaki değişikliklerle birlikte ormanlardaki yaşam alanları da tahrip edilmiş durumda. Her kampüste belli oranda orman alanı bulunmasını istiyoruz. Bu alanların sadece ağaçlarla görünür olmasını değil, yaşanılabilir ormanlar hâline gelmesini arzuluyoruz. Bu nedenle burada 50 dönümlük bir alanın ağaçlandırılmasını planladık. Üniversitenin genel kampüs yapısının orman içerisinde olması ve orman bölgesinde bulunması da oldukça önemli. Bu alanlar, sadece üniversite öğrencileri için değil, aynı zamanda şehir sakinlerinin de dinlenme ve piknik alanı olarak kullanabileceği yerler olmalıdır.” dedi.

“Ağaç dikmek sadece bir deneyim değil, farkındalık eğitimidir”

“Hedefimiz, orman içinde gezilebilecek ve gezerken meyve toplamanın mümkün olduğu bir ortam oluşturmaktır” diyen Rektör Yavuz Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

“Yapılan bu etkinlik, Cumhurbaşkanı’mızın yönlendirmesi ve Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) verdiği destekle gerçekleştirilen bir çalışma. Sahada sadece ağaç dikmek değil, bu işin profesyonelce yapılması, takip edilmesi ve ağaçların yaşatılması da önemli. Bu süreç, belki 2 veya 3 yıl sürebilir, ancak yüzlerce yıl boyunca bize hizmet edecek ağaçlar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerimizin bu etkinlikte yer alması, sadece bir ağaç dikme deneyimi değil, aynı zamanda bir farkındalık eğitimidir. Öğrencilerimizin bu deneyimden sonra doğaya olan saygılarının artacağına ve çevreye daha duyarlı bireyler olacaklarına inanıyorum. Eğitim sadece sınıf içinde değil, kampüs ortamında da devam etmelidir. Kampüsler, öğrencilerin işlerini kurmalarına ve sektörle etkileşimde bulunmalarına olanak sağlamalıdır.”

Bölge Müdürü Özer: “Ormanları yaşatmak ve değerlerini anlatmak için buradayız”

Ormanların yok olması durumunda yaşanacak olan felaketlere değinerek sözlerine başlayan Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer ise “Dünyada ve ülkemizde 21 Mart Dünya Ormancılık Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu vesileyle OMÜ Ladik MYO’da fidan dikmek üzere bir araya geldik. Hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak hızlı sanayileşme ile aşırı çevre kirliliği ne yazık ki doğal güzelliklerin azalmasına, kısmen de yok olmasına sebep olmuştur. Bu tehlikeye karşı toplumu ve insanları uyarmak, ormanların değerini daha iyi anlatmak için bu tür etkinlikleri düzenlemekteyiz.” şeklinde konuştu.

“Ağaç dikiminde Avrupa ülkeleri arasında birinci sıradayız”

Türkiye’nin dünyada en fazla ağaç diken ülke sıralamasında dördüncü, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu vurgulayan Özer, devamında şunları dile getirdi:

“Türkiye yaklaşık yüzde 30’a yakın bir orman varlığına sahip. Ülkemiz, ağaç dikimini daha da önemli hâle getirmek için 11 Kasım'ı ‘Millî Ağaçlandırma Günü’ olarak ilan etti. 185 yıllık bir geçmişe sahip Orman Genel Müdürlüğü, bu alandaki çalışmalarıyla dünyada örnek olarak gösterilmektedir. Elde edilen başarılar; devletimizin, sivil toplum örgütlerinin ve halkımızın büyük emeğinin bir sonucudur. İklim değişikliğinin etkileri maalesef hem ülkemizde hem de dünyada çeşitli felaketlere sebep olmaktadır. Doğamızı korumak için bugün burada olduğu gibi ülkemizin dört bir yanında ormanlarla ilgili her türlü etkinliği yapmaya devam edeceğiz.”

Rektör Ünal ve Bölge Müdürü Özer'in konuşmasının ardından söz konusu alanda el birliğiyle bin 500 adet fidan dikimi yapıldı.

Etkinlik, hatıra fotoğrafı çekimlerinin ardından sona erdi.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected